Bilişim Sistemleri ve Banka Aracılığıyla Dolandırıcılık Mağdurları Ne Yapmalı ?

Bilişim sistemleri ve banka aracılığıyla dolandırıcılık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 158/1-f maddesi kapsamında değerlendirilen ve bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen bir nitelikli dolandırıcılık suçudur. Bu suçta, failin hileli davranışlarla mağduru aldatması ve bu yolla haksız bir çıkar sağlaması gerekmektedir. İnternet üzerinden yapılan alışveriş siteleri, sosyal medya platformları veya e-posta gibi araçlar kullanılarak işlenebilir.

Bu suçun mağdurları, yaşadıkları dolandırıcılık olayını en yakın Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya kolluk kuvvetlerine (polis veya jandarma) bildirerek suç duyurusunda bulunmalıdır. Ayrıca, dolandırıcılık olayına ilişkin tüm delilleri (iletişim bilgileri, transfer edilen para miktarı ve tarihi, dolandırıcının verdiği bilgiler vb.) toplayarak kanıt olarak saklamalı ve suç duyurusu sırasında ilgili mercilere sunmalıdır. Eğer dolandırıcılık banka üzerinden gerçekleşmişse, mağdurların hemen bankalarıyla iletişime geçerek durumu bildirmeleri ve gerekli önlemlerin alınmasını talep etmeleri önerilir.

Ayrıca, mağdurlar hukuk yargısına başvurarak dolandırıcıdan uğradıkları zararın tazminini talep edebilirler. Bu amaçla, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açabilirler. Dolandırıcılık suçunun mağdurları, hem ceza hem de hukuk yollarına başvurarak haklarını arayabilirler. Daha detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.