ai generated, justice, law-8511918.jpg

8.Yagı Paketi (7499 sayılı Kanun) Hk.

  1. Yargı Paketi olarak bilinen 7499 sayılı Kanun, Türkiye’de yargı sistemine ve ilgili mevzuata çeşitli değişiklikler getirmiştir. Bu kanunla yapılan bazı önemli düzenlemeler şunlardır:
  • Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Değişiklikler: Kanun yolları bakımından gün olarak belirlenen sürelerin hafta ve ay şeklinde değiştirilmesi, itiraz, istinaf ve temyiz başvuru sürelerinin gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta olarak belirlenmesi.
  • İcra ve İflas Kanunu’nda Değişiklikler: Sürelerin başlama ve bitmesi maddesine ekleme yapılarak, süre hafta olarak belirlenmişse, başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günde biteceği düzenlenmiştir.
  • Türk Medeni Kanunu’nda Değişiklikler: Kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi kendi isteğiyle kısıtlanabilecek veya kendisine kayyım atanabilecektir. Toplam beş yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasına mahkum ergin kişi, kişiliğinin veya malvarlığının korunması bakımından gerekli görülmesi halinde kısıtlanabilecektir.
  • Adli Para Cezaları: Adli para cezasının bir gün karşılığı olan miktar en az yüz ve en fazla beş yüz Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Bu düzenlemeler, yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, hak arama hürriyetinin genişletilmesi, suçla etkin mücadelenin sağlanması ve kişisel verilerin etkili bir şekilde korunmasını amaçlamaktadır. Daha fazla bilgi ve kanunun tam metnine Türkiye Barolar Birliği’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.