Fikri ve Sınai Haklar Hukuku’nun inceleme alanlarından başlıcaları marka, patent, coğrafi işaret vb. gibi konulardır.

Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, fikri ve sınai mülkiyet haklarını düzenleyen bir hukuk dalıdır. Fikri mülkiyet hakları, yaratıcılık sonucu ortaya çıkan eserlerin sahibine tanınan haklardır. Bu haklar, eser sahibinin eser üzerindeki maddi ve manevi haklarını korumak amacıyla verilir. Sınai mülkiyet hakları ise, ticari faaliyetlerle ilgili olarak kullanılan işaretler, tasarımlar, patentler ve coğrafi işaretler gibi unsurların korunmasını sağlar.

Fikri mülkiyet hakları, eser sahibine eseri üzerindeki ekonomik hak ve yetkileri tanımaktadır. İşleme, çoğaltma, yayma, temsil ve umuma iletim hakkı ve dolayısıyla eserin satış bedelinden pay isteme hakkı mali haklar olarak sayılmaktadır. Mali haklar, eser sahibinin ölümüyle beraber mirasçılarına geçmektedir. Manevi hak ise, eser sahibine ekonomik olmayan yetkileri tanımaktadır. Bu yetkiler: umuma arz adı, eser sahibinin adını belirtme yetkisi, eserden değişiklik yapılmasını engelleme yetkisi ve eseri geçici olarak alma yetkisi olarak 4 şekilde belirlenmiştir.

Sınai mülkiyet hakları ise, ticari faaliyetlerle ilgili olarak kullanılan işaretlerin (marka), tasarımların (ürün görünümü), patentlerin (buluş) ve coğrafi işaretlerin (ürünün menşeini gösteren işaret) korunmasını sağlar . Marka hakkı, bir mal veya hizmetin belirli bir işletmeye ait olduğunu gösteren işareti korurken; patent hakkı, buluşların üretiminde kullanılabilen teknik çözümleri korur.

Daha fazla bilgi için lütfen bir avukata danışmanızı öneririm.