Veraset ilamı için dilekçe nasıl yazılır ?

Mirasçılık belgesi davası, bir kişinin ölümü sonrasında mirasçılarının kimler olduğunu ve miras paylarını belirlemek için açılan bir davadır. Mirasçılık belgesi davası açmak için, mirasçılardan birinin nüfus cüzdanı fotokopisi, nüfus kayıt örneği, ölüm belgesi ve dilekçe ile noter veya sulh hukuk mahkemesine başvurması gerekir.

Mirasçılık belgesi davası dilekçesi, davanın konusunu, taraflarını, açıklamalarını, hukuki nedenlerini, hukuki delillerini ve sonuç ve istemini içeren resmi bir yazıdır. Dilekçede, murisin kim olduğu, ne zaman ve nasıl vefat ettiği, geride bıraktığı mirasçıların kimler olduğu, başka mirasçı olup olmadığı, veraset ilamının neden talep edildiği gibi bilgiler yer almalıdır.

Aşağıda, mirasçılık belgesi davası dilekçesi örneğini görebilirsiniz. Bu örnek sadece bilgilendirme amaçlıdır. Dava açmadan önce bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.

SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ'NE
DAVACI : (Ad Soyad - TC No - Adres)
DAVALI : Hasımsız
DAVA : Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi Verilmesi)

AÇIKLAMALAR:

1- Babam (murisin adı soyadı) , (ölüm tarihi) tarihinde (ölüm şekli) sonucu vefat etmiştir. Geriye kanuni mirasçı olarak annem (murisin eşi) (ad soyad) , çocukları olarak kardeşim (ad soyad) ve ben (ad soyad) kalmışlardır.
2- Murisin başka kanuni veya mansup mirasçısı bulunmamaktadır.
3- Bazı resmi kurumlarda kullanılması zorunlu olduğundan muris (murisin ad soyad) 'ın mirasçılarını gösterir veraset ilamının tarafımıza verilmesini talep etme zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER: Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri, her türlü delil ve tanıklar.

HUKUKİ DELİLLER: Nüfus kayıt örneği, ölüm belgesi, tanık beyanları vs.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz edildiği gibi, muris (murisin ad soyad) 'ın mirasçılarını gösterir veraset ilamının tarafımıza verilmesini saygıyla arz ve talep ederim.

(Tarih)
Davacı
(Ad Soyad - İmza)