Bilişim Suçlarına Karşı Korunma Yöntemleri

Bilişim suçlarına karşı nasıl korunabilirim? 

Bilişim suçlarına karşı korunabilmeniz için, bilişim teknolojilerini bilinçli ve dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bilişim suçları, sizin veya başkalarının kişisel verilerini, özel hayatını, haberleşmesini, banka veya kredi kartlarını, bilişim sistemlerini veya verilerini hedef alabilir. Bu nedenle, bilişim suçlarına karşı alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:

– Şahsınıza ait önemli bilgilerinizin yer aldığı bilgisayarınız ile özel güvenlik önlemleri almadan internete bağlanmayınız. Bilgisayarınızın işletim sistemini ve virüs programını güncel tutunuz. İnternet üzerinde dosyaları paylaşmamaya özen gösteriniz.

– İnternet ortamında %100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını unutmayınız. İnternette tanıştığınız kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz v.s. konularda özel bilgilerinizi vermemeniz gerektiğini unutmayınız. İnternet üzerinden gelen şüpheli e-posta, mesaj veya linklere tıklamayınız.

– Sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını kontrol ediniz ve kimlerin sizinle iletişime geçebileceğini belirleyiniz. Sosyal medya hesaplarınızda veya internet üzerinde hakaret, tehdit, cinsel taciz, halkı kin ve düşmanlığa teşvik gibi yasa dışı eylemlerde bulunmayınız. Bu eylemler, bilişim suçu olarak nitelendirilmekte ve cezai yaptırımlara tabi tutulmaktadır.

– Başkasına ait banka veya kredi kartlarını, şifrelerini, kimlik bilgilerini veya kişisel verilerini izinsiz olarak kullanmayınız veya kullanılmasına imkan sağlamayınız.Bu eylemler, bilişim suçu olarak nitelendirilmekte ve cezai yaptırımlara tabi tutulmaktadır.

– Bilişim sistemlerine hukuka aykırı olarak girmeyiniz, sistemin işleyişini engellemeyiniz, bozmayınız, verileri yok etmeyiniz veya değiştirmeyiniz. Bu eylemler, bilişim suçu olarak nitelendirilmekte ve cezai yaptırımlara tabi tutulmaktadır.

Bilişim suçlarına karşı korunabilmeniz için alabileceğiniz bazı önlemler hakkında kısaca bilgiler sunduk. Daha detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.