Anayasal Haklarınız Nelerdir ?

Anayasal haklarımız, Anayasa ile güvence altına alınmış ve kişiliğimize bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklerimizdir. Anayasal haklarımız, özlerine dokunulmaksızın, yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde açıklanmış sebeplere bağlı şekilde ve ancak kanunla sınırlanabilir.

Anayasal haklarımız, kişi hakları, siyasi haklar ve ödevler, sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler olmak üzere üç ana grupta toplanabilir. Bu gruplarda yer alan bazı anayasal haklarımız şunlardır:

Kişi hakları: Yaşama hakkı, kişi dokunulmazlığı, kişi hürriyeti ve güvenliği, özel hayatın gizliliği ve korunması, yerleşme ve seyahat hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti, düşünce ve kanaat hürriyeti, bilim ve sanat hürriyeti, basın ve yayınla ilgili hürriyetler, toplantı hak ve hürriyeti, mülkiyet hakkı, hak arama hürriyeti, temel hak ve hürriyetlerin korunması.

– Siyasi haklar ve ödevler: Türk vatandaşlığı, seçme seçilme siyasi faaliyetlerde bulunma hakları, kamu hizmetine girme hakkı, dilekçe hakkı.

– Sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler: Ailenin korunması, eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi, çalışma ile ilgili haklar, toplu iş sözleşmesi grev hakkı ve lokavt, ücrette adalet sağlanması, sağlık çevre ve konut hakkı, gençliğin korunması ve spor hakkı, sosyal güvenlik hakları, tüketici hakları, tarih kültür ve tabiat varlıklarının korunması.