Tapu İptal ve Tescil Davası Türleri

Tapu iptali ve tescil davası, tapu kaydının gerçeği yansıtmadığı durumlarda açılan ve tapudaki kayıtların gerçek hak sahibi lehine düzeltilmesini sağlayan bir dava türüdür . Bu dava türü, gayrimenkulün aynına ilişkin bir dava olduğundan, asliye hukuk mahkemelerinde açılır . Tapu iptali ve tescil davası, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır . Tapu iptali ve tescil davası, tapudaki malik görünen kişiye karşı açılır . Uygulamada sıklıkla karşılaşılan tapu iptal ve tescil davası türleri ise şunlardır:

  • Muris muvazaası sebebiyle tapu iptal ve tescil davası
  • Ehliyetsizlik nedenine dayalı tapu iptal ve tescil davası
  • Aile konutuna dayalı tapu iptal ve tescil davası
  • Sahte belgeye dayalı tapu iptal ve tescil davası .

Zamanaşımı süresi, tapunun düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıldır.

Muris Muvazaası Nedir ?

Muris muvazaası, bir kimsenin mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yaptığı karşılıksız kazandırmaların, gerçeğe aykırı veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi gösterilmesidir . Bu dava türü, miras bırakanın ölümünden sonra doğar ve mirasçıları tarafından kullanılır. Muris muvazaası davası, taşınmazın aynına ilişkin bir dava olduğundan, asliye hukuk mahkemelerinde açılır . Muris muvazaası davası, görünüşteki işlem (sözleşme), muvazaa anlaşması, üçüncü kişileri (mirasçıları) aldatma amacı ve gizli sözleşme olmak üzere dört unsurun bir arada bulunması gerekmektedir.

Muris Muvazaası Davası Nasıl Açılır ? 

Muris muvazaası davası, taşınmazın aynına ilişkin bir dava olduğundan, asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Muris muvazaası davası, görünüşteki işlem (sözleşme), muvazaa anlaşması, üçüncü kişileri (mirasçıları) aldatma amacı ve gizli sözleşme olmak üzere dört unsurun bir arada bulunması gerekmektedir . Muris muvazaası davasını mirasçı sıfatını taşıyan yasal veya atanmış mirasçılar açabilir. Davalılar ise muvazaalı işlem ile pay edinen kişilerdir.

Dava dilekçesinde muris muvazaasına olgu ve delilleri açıklanmalı talep kısmında davacının miras payı oranında tapu iptali ve tescili talep edilmelidir. Muris muvazaası davası tapu iptali ve tescil veya alacak talebi ile asliye hukuk mahkemesinde açılır. Yetkili mahkeme, muvazaalı işleme konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.