Evlilik Sözleşmesi Nedir ?

Evlilik sözleşmesi hazırlamak için öncelikle eşlerin veya evlenecek kişilerin mal rejimi türünü seçmeleri gerekir. Mal rejimi türleri, eşlerin evlilik süresince ve sonrasında mallarını nasıl paylaşacaklarını belirleyen hukuki kurallardır. Türk Medeni Kanunu’nda dört mal rejimi türü vardır:

Edinilmiş mallara katılma rejimi: Bu rejim, eşlerin evlilik süresince edindikleri malları ortak sayan ve boşanma halinde bu malları yarı yarıya paylaştıran bir rejimdir. Bu rejim, eşler arasında sözleşme yapılmadığı takdirde otomatik olarak uygulanır.
Mal ayrılığı rejimi: Bu rejim, eşlerin evlilik süresince ve sonrasında kendi mallarına sahip olmalarını sağlayan bir rejimdir. Bu rejim, eşlerin evlilik sözleşmesi ile seçebilecekleri bir rejimdir.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi: Bu rejim, mal ayrılığı rejiminin özel bir türüdür. Bu rejimde, eşler kendi mallarına sahip olmalarına rağmen, bazı malların paylaşılmasını veya denkleştirilmesini öngören bir rejimdir. Bu rejim, eşlerin evlilik sözleşmesi ile seçebilecekleri bir rejimdir.
Mal ortaklığı rejimi: Bu rejim, eşlerin evlilik süresince ve sonrasında ortak mallara sahip olmalarını sağlayan bir rejimdir. Bu rejim, eşlerin evlilik sözleşmesi ile seçebilecekleri bir rejimdir.

Eşler veya evlenecek kişiler, bu mal rejimi türlerinden birini seçtikten sonra, evlilik sözleşmesini yazılı olarak hazırlamalıdırlar. Evlilik sözleşmesinde, seçilen mal rejimi türü, eşlerin hak ve yükümlülükleri, mal paylaşımı, nafaka, velayet, miras gibi konular yer alabilir.

Evlilik sözleşmesi hazırlandıktan sonra, eşler veya evlenecek kişiler, notere giderek sözleşmeyi onaylatmalıdırlar. Noter onayı, evlilik sözleşmesinin geçerlilik şartlarından biridir. Notere giderken, eşlerin veya evlenecek kişilerin yanlarında kimlik ve 3 adet vesikalık fotoğraf bulundurmaları gerekir.

Evlilik sözleşmesi, evlilikten önce, evlilik sırasında veya evlilikten sonra yapılabilir. Evlilikten önce veya sonra yapılacak evlilik sözleşmesi, noter onayı gerektirir. Evlilik sırasında yapılacak evlilik sözleşmesi ise, nikah memuru tarafından onaylanabilir.

Evlilik sözleşmesinin hazırlanması ve onaylanması süreci, eşlerin veya evlenecek kişilerin seçtikleri mal rejimi türüne, istedikleri maddelere, noterin yoğunluğuna ve diğer faktörlere göre değişebilir. Ancak genel olarak, evlilik sözleşmesinin hazırlanması ve onaylanması süreci, birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer.

Evlilik sözleşmesi yapmak, eşlerin veya evlenecek kişilerin haklarını korumak ve olası sorunları önlemek için önemli bir hukuki araçtır. Evlilik sözleşmesi örneği aşağıdaki gibi olabilir :

Mal ayrılığı rejimini esas alan bir evlilik sözleşmesi örneğini bilgi amaçlı sunuyoruz. Ancak her evlilikte bu örneğin uygun olmayabileceğini ve bu konuda uzman bir aile avukatından yardım almanızı tavsiye ederiz.

EVLİLİK SÖZLEŞMESİ

Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben X adresindeki dairemde görev yaparken, yanıma gelen ve gösterdiği … verilmiş … tarih … numaralı … … göre … ili … ilçesi … … nüfusunda … cilt, … sıra no … aile sıra numaralarında nüfusa kayıtlı olup, … ile … … … … doğumlu, halen … adresinde oturduğunu ve okuryazar olduğunu söyleyen, kendisini bu şekilde tanıdığım … ile gösterdiği … verilmiş … tarih … numaralı … … göre … ili … ilçesi … … nüfusunda … cilt, … sıra no … aile sıra numaralarında nüfusa kayıtlı olup, … ile … … … … doğumlu, halen … adresinde oturduğunu ve okuryazar olduğunu söyleyen, kendisini bu şekilde tanıdığım … aralarında mal ayrılığı rejimini kabul ettiklerini beyan ettiler. Kendilerini yukarıda yazılı kimliklerinden tanıdığım gibi, ve yasal ehliyetlerinin bulunduğunu, okuryazar olduklarını anladım. Taraflar bunun üzerine söze başladılar;

… tarihinde evlendik. Evlenme tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aramızda mal ayrılığı rejimini kabul ediyoruz. Bu mal rejimi türünde, eşlerin evlilik süresince ve sonrasında kendi mallarına sahip olmalarını sağlayan bir rejimdir.Bu rejimde, eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur. Bir diğer ifadeyle hangi mal kime aitse boşanma sonrasında da o malın maliki olmaya devam etmektedir.

Her birimiz, yasal sınırlar içinde, kendisine ait olan ve olacak borcundan dolayı şahsına ait olan tüm malvarlığı ile sorumlu olacaktır. Mal rejiminin sona ermesi halinde her birimiz diğerinin zilyetliğinde bulunan mallarını geri alacaktır. Birbirimize olan karşılıklı borçlarımızı usulüne uygun olarak yapılan takas işlemi ile ödeyeceğiz.

Bu sözleşme, tarafların iradelerine uygun olarak hazırlanmış ve okunmuştur. Taraflar, bu sözleşmenin içeriğini anladıklarını ve kabul ettiklerini beyan ederek, imza ve mühürlerini atmışlardır.

… (Eş) … (Eş)

… (Noter)