worker, grinder, factory-5736096.jpg

Kıdem Tazminatı ve İşçi Alacakları Nasıl Hesaplanır ?

Kıdem tazminatı ve işçi alacakları, işçinin işyerinde çalıştığı süre, aldığı son brüt ücret ve iş sözleşmesinin sona erme şekline göre hesaplanan bir tazminattır. Kıdem tazminatı ve işçi alacakları hesaplaması yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

– İşçinin işe giriş ve çıkış tarihlerini belirleyin. Bu tarihler arasındaki toplam çalışma süresini yıl, ay ve gün olarak hesaplayın.
– İşçinin son aldığı brüt ücreti bulun. Bu ücrete yol, yemek, prim gibi yan ödemeler de dahildir.
– İşçinin iş sözleşmesinin hangi sebeple sona erdiğini belirleyin. İşçinin kendi isteğiyle, işverenin haklı veya haksız feshiyle, emeklilik, askerlik, evlilik, ölüm gibi durumlarda kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığını kontrol edin.
– İşçinin kıdem tazminatını hesaplamak için, son brüt ücreti çalıştığı yıl sayısıyla çarpın. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapın. Örneğin, işçi 3 yıl 4 ay 15 gün çalışmışsa, son brüt ücreti 3,5 ile çarpın.
– İşçinin işçi alacaklarını hesaplamak için, son brüt ücreti çalıştığı gün sayısıyla çarpın. Örneğin, işçi 3 yıl 4 ay 15 gün çalışmışsa, son brüt ücreti 1275 ile çarpın.

Kıdem tazminatı ve işçi alacakları hesaplamasıyla ilgili daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçiniz.