Mirasçılık Belgesi

Mirasçılık Belgesi Nedir ?

Mirasçılık belgesi, bir kişinin ölümü sonrasında mirasçıları belirlemek ve mirasın paylaşımını yapmak için kullanılan yasal bir belgedir. Mirasçılık belgesi, Türk Medeni Kanunu’nun “Mirasın Geçmesinin Sonuçları” başlıklı ikinci bölümü altındaki “Koruma Önlemleri” kısmında yer alan 598. Maddede düzenlenmiştir. Mirasçılık belgesi, mirasçılık sıfatını ispatlama, mirasçıların miras paylarını belirleme ve mirasçıların miras malı üzerinde tasarrufta bulunma yetkisi veren yasal bir belgedir.

Mirasçılık belgesi, sulh mahkemesi veya noterlik tarafından verilir. Yasal mirasçı oldukları tespit edilen kişilere, sulh mahkemesi veya noterlik tarafından mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilmesi öngörülmüştür . Mirasçılık belgesi, resmi bir belgedir ve mirasçılara haklarını kanıtlama imkanı sağlar . Mirasçılık belgesi, ilgili olan herkesin talep etmesiyle birlikte Sulh Hukuk Mahkemeleri ve noterlikçe düzenlenmektedir.

Mirasçılık belgesi talebinde bulunmak için, usule uygun şekilde hazırlanıp doldurulduktan sonra ilgili adliyenin hukuk mahkemeleri ön bürosuna imzalanarak verilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki örnek veraset ilamı dilekçesi metni, mirasçılık belgesi talebinde bulunmak için kullanılabilir. Lütfen dikkat edin, bu örnek dilekçe metni sadece bir örnektir ve her durumda kullanılamayabilir. Dilekçe metninde yer alan boş kısımlar başvuruyu yapan kişi bilgileri ile murisin bilgileri doğrultusunda doldurulması gerekmektedir. Boşluklar doldurulup tarih ve imza atıldıktan sonra dilekçeniz mahkemeye sunmaya hazırdır .

Mirasçılık Belgesi Talep Dilekçesi Örneği :

NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACI : (veraset ilamı talep eden bilgileri)
MURİS : (miras bırakan bigileri)
KONU : Mirasçılık belgesi talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR : …..
TC Kimlik numaralı, muris …., (vefat tarihi) tarihinde vefat etmiştir. Murisin yasal mirasçısı olduğum ve 
mallar üzerinde tasarrufta bulunabilmem için tarafıma mirasçılık belgesi verilmesini sayın mahkemenizden
 talep etme zorunluluğum hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : HMK, TMK ve ilgili sair mevzuat.

HUKUKİ DELİLER : Nüfus kayıtları, tanık, yemin, bilirkişi, keşif ve ilgili sair deliller.

SONUÇ ve İSTEM : Yukarıda açıklanan ve mahkemece resen tespit edilecek hususlar birlikte gözetilerek;
-Yukarıda ayrıntılı kimlik bilgileri verilen muris ….’ya ait mirasçılarını gösterir veraset belgesinin 
tarafıma verilmesini talep ederim.

(tarih)
İsim soyisim
İmza