Yargılama Harçları Nelerdir ?

Yargılama harçları, mahkemeye başvuran veya yargılama işlemlerini talep eden kişilerin devlete ödemek zorunda olduğu ücretlerdir. Yargılama harçları, davanın türüne, konusuna ve değerine göre değişiklik gösterir. Yargılama harçları, 492 sayılı Harçlar Kanunu ve buna bağlı (1) sayılı tarifeye göre belirlenir.

Söz konusu tarifedeki harçlar her yıl yeniden değerleme oranında yeniden belirlenir. Bu nedenle yukarıda bildirdiğimiz (1) sayılı tarife 2023 yılı için geçerlidir.

Yargılama harçlarının bir kısmı dava açılırken ödenmesi gerekirken bir kısmı ise davanın devamı esnasında veya kanun yolları aşamasında mahkemeye ödenmelidir. Başlıca yargılama harçları ise;”başvurma harcı”, “celse harcı”,”ıslah harcı”,”peşin harç”, “karar ve ilam harcı”, “istinaf başvuru harcı” olarak sıralanabilir.

Başvurma harcı, dava açma veya davaya müdahale etme gibi işlemlerde alınan sabit bir ücrettir. 2023 yılı için başvurma harcı, sulh hukuk mahkemelerinde “80,70 TL”, asliye hukuk mahkemelerinde “179,90 TL”, bölge adliye mahkemeleri ve yüksek yargı organlarında “276,40 TL”’dir.

Celse harcı, tarafların veya vekillerinin ertelenmesine sebep olduğu durumlarda alınan bir ücrettir. Celse harcı, dava konusu değer üzerinden binde 2,27 oranında hesaplanır. Ancak celse harcı, sulh hukuk mahkemelerinde “101,20 TL”den, asliye hukuk mahkemelerinde “179,90 TL”’den az olamaz.

Karar ve ilam harcı, mahkemenin esas hakkında verdiği karar üzerinden alınan bir ücrettir. Karar ve ilam harcı, dava konusu değer üzerinden binde 68,31 oranında hesaplanır. Ancak karar ve ilam harcının tutarı, peşin ödenen harçtan az olamaz.

İstinaf başvuru harcı, bölge adliye mahkemesine yapılan itirazlarda alınan bir ücrettir. İstinaf başvuru harcı, dava konusu değer üzerinden binde 68,31 oranında hesaplanır. Ancak istinaf başvuru harcının tutarı, peşin ödenen harçtan az olamaz.

Tüketici mahkemelerinde “tüketici” sıfatını taşıyan davacı harçtan muaftır.

Davasını ıslah eden tarafın ödediği harca “ıslah harcı” denilmektedir.

Yargılama harçları ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçiniz.