Davaların Hukuki Olarak Türleri Nelerdir ?

Evet, dava türleri oldukça çeşitlidir. Davalar, mahkemeden istenen hukuksal korumaya, dava konusu mala, dava konusu hakkın niteliğine ve istem sonucunun niteliğine göre sınıflandırılabilir.

Mahkemeden istenilen hukuksal korumaya göre davalar : 

Mahkemeden istenen hukuksal korumaya göre davalar, edim davaları, tespit davaları, inşai davalar olmak üzere üçe ayrılır. Edim davaları, davalının mahkemeden bir şey vermesi, yapması ya da yapmamasının hüküm altına alınmasının istendiği davalar olup, eda davasının konusunu hem kişisel hem de ayni haklar oluşturabilir. Tespit davaları, bir hak veya hukuksal ilişkinin varlığının veya yokluğunun ya da bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi için açılan davalardır. İnşai (Yenilik doğuran) davalar ise, mahkemeden yeni bir hukuksal durumun meydana gelmesini veya mevcut bir hukuksal durumun içeriğinin değiştirilmesinin veya ortadan kaldırılmasının istendiği davalardır.

Dava konusu mala göre davalar : Dava konusu mala göre davalar ise taşınır ve taşınmaz davaları olarak ikiye ayrılır. Taşınmaz davaları arasında tapu iptali ve tescil davası, muris muvazaası sebebiyle tapu iptal ve tescil davası, ehliyetsizlik nedenine dayalı tapu iptal ve tescil davası, aile konutuna dayalı tapu iptal ve tescil davası ve sahte belgeye dayalı tapu iptal ve tescil davası gibi dava türleri yer alır.

Dava konusu hakkın niteliğine göre davalar :

Dava konusu hakkın niteliğine göre davalar ise şahsî hak davaları, aynî hak davaları ve karma davalar olarak üçe ayrılır. Şahsî hak davaları, kişilerin özel haklarına ilişkin olan davalardır. Aynî hak davaları ise taşınmaz malların mülkiyeti ile ilgili olan davalardır. Karma davalar ise hem şahsî hem de aynî hakları içeren davalardır.

İstem sonucunun niteliğine göre davalar : 

İstem sonucunun niteliğine göre ise davalara para alacaklarına ilişkin dava, belirsiz alacak ve tespit davası, kısmi dava gibi isimler verilebilir.