Vasiyetnamenin Açılması ve Tenfizi

Vasiyetname Nedir ?

Vasiyetname, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığı ile ilgili paylaşım ve diğer tasarruflarını önceden belirlemek istediği durumlarda düzenlediği belgedir. Vasiyetnameler hukuken geçerli olacak şekilde 3 türlüdür: resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname. Resmi vasiyetname, resmi memur önünde, iki tanığın ve mirasbırakanın katılması ile yapılabilir. El yazılı vasiyetname, mirasbırakanın kendi el yazısı ile yazdığı belgedir. Sözlü vasiyetname ise, mirasbırakanın son sözlerini söylemesi ile oluşur.

Vasiyetnamenin Açılması

Vasiyet Alacaklısı Kimdir  ?

Vasiyet alacaklısı, vasiyetnamedeki miras üzerinde hak ve pay sahipliği olmayan sadece belirtilen herhangi bir malın kendisine bırakıldığı kişidir. Vasiyet alacaklısı, vasiyetin yerine getirilmesi için işlemlerin yapılması için talepte bulunabilir. Vasiyet alacaklısı işbu davayı açarken davalı olarak tüm mirasçılara karşı açmak zorundadır. Vasiyetnamedeki tüm yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılara karşı işbu dava açılır. Eğer tüm mirasçılara karşı açılmaz ise davanın sonunda bir üst mahkemeye gidilme ihtimalinde büyük olasılıkla tüm mirasçılara karşı davanın açılmaması bozma sebebi olarak gösterilir. Bu sebeple davanın açılışı sırasında taraflar eksiksiz ve tam bir şekilde belirtilmelidir.

Vasiyetin Açılması Süresi

Vasiyetnamenin açılması için öncelikle Sulh Hukuk Hakimliği’ne başvurulur. Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hakimi tarafından açılır ve ilgililere okunur.

Vasiyetnamenin Tenfizi

Vasiyetnamenin düzenlenmesinin ardından bir sonraki adım olarak karşımıza vasiyetnamenin tenfizi çıkmaktadır. Vasiyetname miras bırakanın ölümünden sonra miras mallarının ne şekilde paylaşılacağına ilişkin iradesini ortaya koymasını sağlar. Düzenlenen vasiyetnamenin içeriğinin yerine getirilmesi de vasiyetnamenin tenfizinin yapılması gerekecektir.

Vasiyetnamenin tenfizi, vasiyet alacaklısı tarafından talep edilebilecektir. Vasiyet alacaklısı işbu davayı açarken davalı olarak tüm mirasçılara karşı açmak zorundadır. Vasiyetnamedeki tüm yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılara karşı işbu dava açılır. Eğer tüm mirasçılara karşı açılmaz ise davanın sonunda bir üst mahkemeye gidilme ihtimalinde büyük olasılıkla tüm mirasçılara karşı davanın açılmaması bozma sebebi olarak gösterilir. Bu sebeple davanın açılışı sırasında taraflar eksiksiz ve tam bir şekilde belirtilmelidir.