Hangi hallerde tapu iptal davası açılamaz ?

Tapu iptal ve tescil davası, tapuda kayıtlı taşınmaz üzerinde bir başkasının gerçeğe aykırı şekilde mülkiyet sahibi olduğunu iddia ettiği hallerde tapu kaydının gerçek hak sahibi adına tescil edilmesi amacıyla açılan dava türüdür. Tapu iptal ve tescil davası, kanuna aykırı, usulsüz, gerçeğe aykırı veya yolsuz düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının mahkemeye başvurularak hukuka uygun hale getirilmesi için açılan davaya da denir.

Tapu iptal ve tescil davası, bazı durumlarda açılamaz. Bu durumlar şunlardır:

– Zamanaşımı yoluyla mülkiyet kazanılmışsa tapu iptal ve tescil davası açılamaz. Kazandırıcı zamanaşımı halinde 10 yıllık ve 20 yıllık süreler söz konusudur. Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır.
Tapunun doğruluğunun derinlemesine araştırılmaması sebebiyle tapu iptal ve tescil davası açılamaz. Tapu kaydının gerçeğe aykırı olduğunu iddia eden taraf, bunu ispatla yükümlüdür. İspat için tanık, bilirkişi, yazılı belge, tapu kaydı gibi deliller kullanılabilir.
Daha önce açılan tapu ve tescil davaları sebebiyle tapu iptal ve tescil davası açılamaz. Aynı konu ve sebeple açılan davaların biri sonuçlanmadan diğerinin açılması mümkün değildir. Aksi halde dava, hukuki yarar yokluğu veya dava ehliyeti yokluğu sebebiyle reddedilir.
İyi niyetli üçüncü kişilerin varlığı sebebiyle tapu iptal ve tescil davası açılamaz. Tapu kaydının gerçeğe aykırı olduğunu bilmeyen ve bedelini ödeyen üçüncü kişiler, tapu iptal ve tescil davasından etkilenmezler. Bu durumda tapu iptal ve tescil davası, üçüncü kişiye karşı açılamaz.

Tapu iptal ve tescil davası hakkında daha fazla bilgi ve Tapu iptal ve tescil davasının ne olduğu, hangi durumlarda açılabileceği, nasıl açılacağı, ne kadar süreceği, ne kadar masraf çıkaracağı gibi soruların yanıtları için tıklayınız.