worker, grinder, factory-5736096.jpg

Kıdem Tazminatı Nedir ?

Kıdem tazminatı, işçinin işten ayrılması durumunda işveren tarafından ödenen bir tür tazminattır. Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde çalıştığı süre boyunca verdiği emeğin karşılığı olarak kabul edilir. Kıdem tazminatı alabilmek için bazı şartlar vardır. Bunlar:

– İşçinin 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçi sayılması. Bu kanuna göre, deniz ve hava taşıma işlerinde, tarım ve orman işlerinde, ev hizmetlerinde, çıraklıkta, sporda, esnaflıkta ve bazı özel durumlarda çalışanlar işçi sayılmaz.

– İşçinin aynı işverenin işyerinde veya işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması. 1 yıldan daha az süre ile çalışan işçiler kıdem tazminatına hak kazanamaz.

– İşçinin belirsiz süreli bir iş sözleşmesine sahip olması. Belirli süreli iş sözleşmeleri, belli bir işin tamamlanması veya belli bir sürenin dolması ile kendiliğinden sona erer. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanılamaz.

– İşçinin haklı bir nedenle veya işverenin haksız bir nedenle iş sözleşmesini feshetmesi. Haklı nedenler arasında; sağlık, ahlak, iyi niyet, zorunluluk gibi sebepler sayılabilir. Haksız nedenler arasında ise; işverenin keyfi veya hukuka aykırı olarak iş sözleşmesini sonlandırması sayılabilir.

Kıdem tazminatının hesaplanması ise şu şekilde yapılır:

– İşçinin son aldığı brüt ücret belirlenir. Brüt ücrete yol, yemek, sosyal yardım gibi haklar da dahil edilir.

– İşçinin çalıştığı her tam yıl için brüt ücretin 30 günlük tutarı kıdem tazminatına eklenir.

– Tam yıl dışında kalan günler için de brüt ücretin günlük tutarı ile çarpılıp kıdem tazminatına eklenir.

– Kıdem tazminatının toplam tutarı bulunur.

Örneğin; 3 yıl 4 ay 15 gün çalışmış olan ve son aldığı brüt ücreti 5000 TL olan bir işçinin kıdem tazminatını hesaplamak için şu formül kullanılır:

Kıdem Tazminatı = (5000 x 30 x 3) + (5000 x 30 x 4/12) + (5000 x 15/30) = 472.916 TL

Bu şekilde kıdem tazminatının tutarı bulunur.

Kıdem tazminatı ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçiniz.