İşveren belirsiz süreli iş sözleşmesini hangi durumlarda feshedebilir ?

Belirsiz süreli iş sözleşmesi, iş ilişkisinin belirli bir süreye bağlı olmadan yapılan bir iş sözleşmesidir. Bu sözleşme, işçi veya işveren tarafından feshedilebilir. Ancak işverenin belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmesi için haklı bir nedeni olması gerekir. Haklı nedenler, İş Kanunu’nun 25. maddesinde üç başlık altında sayılmıştır. Bunlar:

Sağlık sebepleri: İşçinin işe elverişli olmadığının sağlık raporu ile belgelenmesi, işçinin işe devamsızlığının işyerinin düzenini bozması, işçinin işyerinde bulaşıcı hastalık taşıması gibi durumlarda işveren iş sözleşmesini feshedebilir.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: İşçinin işverene veya aile üyelerine karşı şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi, işverene karşı cinsel tacizde bulunması, işverenin mallarına zarar vermesi, işyerinde suç işlemesi, işe gelmemesi, görevlerini yerine getirmemesi, iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi gibi durumlarda işveren iş sözleşmesini feshedebilir.
Zorlayıcı sebepler: İşyerinin doğal afet, yangın, savaş, salgın gibi sebeplerle kısmen veya tamamen kapanması, işçinin tutuklanması veya gözaltına alınması gibi durumlarda işveren iş sözleşmesini feshedebilir.

İşverenin belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmesi için bu haklı nedenlerin varlığını ispat etmesi gerekir. Ayrıca işveren, haklı nedenin ortaya çıkmasından itibaren altı iş günü içinde iş sözleşmesini feshetmek zorundadır. İşverenin belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi halinde, işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.

İşverenin belirsiz süreli iş sözleşmesini hangi durumlarda feshedebileceği hakkında daha fazla bilgi için iletişime geçebilirsiniz.