Kiracı tahliye davasına itiraz edebilir mi ?

Evet, kiracı tahliye davasına itiraz edebilir. Ancak itirazın sonucu ve süreci, itirazın hangi aşamada ve hangi gerekçeyle yapıldığına göre değişebilir. Tahliye davasına itiraz etmenin iki yolu vardır: istinaf ve icra takibine itiraz. Bu yolları ayrı ayrı inceleyelim:

– İstinaf: İstinaf, Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararına karşı Bölge Adliye Mahkemesi’ne yapılan kanun yolu başvurusudur. İstinaf yolunun açık olması tahliyeyi durdurmaz. Tahliyenin durdurulması ancak tehiri icra ile mümkün olup tahliye kararının durdurulabilmesi için 3 aylık kira bedelinin teminat olarak yatırılması gerekmektedir. İstinaf başvurusu, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde yapılmalıdır. İstinaf başvurusunda, tahliye kararının hukuka aykırı olduğu ve ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olmadığı ileri sürülebilir. Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurusunu inceleyerek kararını verir. Bu karara karşı da Yargıtay’a temyiz yoluna başvurulabilir.
– İcra takibine itiraz: İcra takibine itiraz, kiraya verenin tahliye kararını icra etmek için başlattığı icra takibine karşı kiracının icra dairesine yaptığı itirazdır¹. İcra takibine itiraz, tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır. İtirazla birlikte takip durur. Kiracı, itirazında, kira sözleşmesini veya tahliye taahhüdünü inkar edebilir. Bu durumda, kiraya veren, itirazın kaldırılması yoluna başvurmamalı; sulh hukuk mahkemesinde dava açmalıdır. Kiracı, itirazında, tahliye kararının hukuka aykırı olduğunu veya ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olmadığını ileri süremez. Bu durumda, kiraya veren, itirazın kaldırılması yoluna başvurabilir. İtirazın kaldırılması davası, icra mahkemesinde görülür. İcra mahkemesi, itirazın kaldırılması davasını inceleyerek kararını verir. Bu karara karşı da istinaf yoluna başvurulabilir.